3 Boyutlu Ablasyon

3 Boyutlu Ablasyon ve Görüntüleme Ankara

Günümüzde, kalpteki çoğu ritim bozukluklarında en etkili tedavi yöntemi ablasyon tedavisidir. 1-2 mm kalınlığında ince kateterler yardımı ile kalbe ulaşan ve bu bölgedeki sorunlu bölgenin tamamen yok edilmesini amaçlayan ablasyon tedavisinin geçmişi 50 yıl öncesine dayanmaktadır. Dünyada ilk kateter ablasyon uygulaması 1981 yılında yüksek voltajlı direkt akım kullanılarak yapılmıştır. Tabi bu yöntemde kalp içinde milimetrik bir ablasyon yapma imkanı yoktu. Direkt akım kalbe kateter yoluyla veriliyordu ve sorunlu bölge ortadan kaldırılırken etraftaki sağlıklı kalp bölgeleri de hasar görmekte idi. Teknolojik ilerlemeler tüm alanda olduğu gibi sağlık alanında da baş döndürücü gelişmeler sağlamıştır.

1990’ların başında direkt akım yerine Radiofrekans akım kullanılmaya başlanmıştır. Akabinde geliştirilen özel kateterler kullanmak suretiyle de Radiofrekans enerji ile kalpte çevre dokuya hiç zarar vermeden sadece sorunlu bölgeyi içerecek şekilde milimetrik ablasyon yapma imkanı doğmuştur. 1990’lı yılların sonuna doğru da kalpte 3-boyutlu haritalama yapma imkanı veren farklı bir teknoloji ortaya çıkmıştır. Bu yöntemin avantajı adeta kalbi avuç içimize almış gibi kalp içinde detay haritalama ve tarama yapma imkanı sunmasıdır. Normal ya da geleneksel ablasyonlarda kalbi iki boyutlu bir pencereden görebilmekteyiz. Bazı çarpıntı türlerinin ablasyonu için iki boyutlu görüntü maalesef sorunlu odağı tamamen yok etmede yeterli olmamaktadır. Bize daha detay kalp anatomisinin görüntülenmesini sağlayan 3-boyutlu haritalama sistemleri sayesinde daha karmaşık aritmi odaklarının ortadan kaldırılması mümkün olmaktadır. Dolayısıyla bazı ritim bozukluklarının tamamen ortadan kaldırılmasında 3-boyutlu haritalama sistemi başarılı ablasyon açısından çok büyük bir avantaj sağlamaktadır.

3 Boyutlu Görüntüleme ve Ablasyon Cihazları Nelerdir ve Hangi Merkezlerde Vardır?

3 Boyutlu haritalama ve ablasyon cihazlarını üreten birkaç firma vardır. Dünyada ve Türkiye’de en yaygın kullanılanları CARTO sistemi ve EnSite sistemidir. Aslında bu firmalar uçak sanayisinde uzaktan güdümlü füzelerde kullanılan teknolojiyi sağlık alanına taşımışlardır. Bu sistemler laboratuarda manyetik ya da elektrik alanı oluştururlar. Daha sonra hastanın üzerine yapıştırılan elektrotlarla bu sisteme duyarlı özelleşmiş kateterlerin uzaydaki hareketleri izlenir. Bu özelleşmiş kateterin uzaydaki her hassas hareketi bir bilgisayar ekranına aktarılır. Web sayfamda bununla ilgili videolar görebilirsiniz. Aşağıdaki resimde 3-boyutlu haritalama sistemi ile ortaya çıkarılmış “Sağ Kulakçık” ve “Sol Kulakçık” resmini görmektesiniz.

3-Boyutlu haritalama sistemlerinin maliyeti normal ablasyonlara göre çok yüksektir ve yaklaşık 6-7 katı daha pahalıdır. Bu yüzden bu teknoloji ablasyon yapan her hastanede bulunmamaktadır. Ayrıca bu sistem özel olarak bu konuda eğitim almış hekim ve ekip tarafından kullanılabilmektedir. İleri düzey ablasyon yapan merkezlerin çoğunda 3-Boyutlu haritalama sistemi vardır. 3-Boyutlu ablasyon tedavisi ve fiyatları hakkında bilgi almak için Prof. Dr. Basri Amasyalı’nın Ankara’daki kliniğini arayabilir ve randevu alabilirsiniz.

3 Boyutlu Görüntülemede Hangi Ablasyon Tekniği Kullanılır?

3 Boyutlu ablasyonda haritalama bittikten sonra ablasyon işlemine geçilir. Haritalama ile kalpteki sorunlu bölgeler işaretlenir. Ablasyon yöntemi olarak daha çok yakma işlemi kullanılmaktadır. Bazı çocuk hastalarda dondurma işlemi de kullanılmaktadır.

3 Boyutlu Ablasyonun Avantajları Nelerdir?

3 Boyutlu ablasyonda en büyük avantaj sorunlu bölgeleri tek tek bulup işaretleme yapabilmemizdir. Böylelikle sorunlu bölgeleri ve noktaları elimizle koymuş gibi tekrar tekrar dönüp son durumunu inceleyebiliyoruz. Başka hiçbir sistem bize bu imkanı verememektedir. Böylelikle sorunlu bölgeleri tamamen yok ettiğimizden emin olabiliyoruz. Klasik ablasyon yönteminde hasarlı ya da sorunlu bölgenin bulunması oldukça uzun sürebilmektedir ve işaretleme imkanımız yoktur. Yani yaktığımız noktalara sonradan geri dönüp kontrolünü yapamamaktayız. Bu da başarılı ablasyon açısından önemli bir dezavantaj oluşturmaktadır. 3-Boyutlu ablasyonun bir diğer avantajı da radyasyon süresini oldukça azaltmasıdır. Bu son derece önemli bir konudur. Klasik ablasyonlarda kullanılan radyasyon miktarı özellikle zor olgularda yüksek oaranlara çıkabilmektedir. 3-Boyutlu haritalama sisteminde işlem 2 saat sürse de radyasyon süresi deneyimli merkezlerde birkaç dakikayı geçmez.

Hangi Ritim Bozukluklarında 3 Boyutlu Ablasyon Gerekir?

Ventriküler Taşikardiler (VT) diye tarif edilen kalbin karıncıklarından kaynaklanan ritim bozuklukları ve Atriyal Fibrilasyon ile atipik Atriyal Flatter en sık 3-Boyutlu haritalama ablasyonu ya da CARTO sistemini gerektiren aritmilerdir. Bunun yanında bazı Wolff – Parkinson- White (WPW) sendromu olan hastalar, Brugada Sendromu ve Aritmojenik Sağ Ventrikül Displazisi (ARVD) gibi kompleks çarpıntısı ya da taşikardisi olanlarda da yine 3-Boyutlu ablasyon (CARTO) gerekir. Bunun yanında özellikle yapısal kalp hastalığının eşlik ettiği supraventriküler taşikardi (SVT) bulunan hastalarda da 3-Boyutlu haritalama ve ablasyon gerekebilmektedir.

3 Boyutlu Ablasyondan Sonra Ne Zaman Taburcu Olurum?

CARTO ya da EnSite sistemi ile ablasyon ek bir hastanede kalma süresi gerektirmez. Normal ablasyon yapılan hastalar gibi çoğu hasta 24 saat sonra taburcu edilir.

Ankara’da 3 boyutlu ablasyon tedavisi ve fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi