Kalp Yetmezliği

Kalp Yetmezliği Ankara

Kalp, vücudun yaşamsal faaliyetlerinin devam etmesini sağlayan en önemli organdır. Durma gibi bir şansı yoktur. Dinamik bir organ olduğundan her daim çalışmak zorundadır. Kalbin işlevini tam anlamıyla yerine getirememesi demek, vücuda yeterli miktarda kanın pompalanamaması demektir. Kalp yetmezliğini kabaca kalbin kanı yeterince pompalayamaması olarak tanımlayabiliriz. Bu durum, vücudun diğer yaşamsal organ fonksiyonlarını da ciddi bir şekilde etkiler. Tedavide amaç; kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamak ve hastanın yaşam süresini uzatmaktır. Kalp yetmezliği ve tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Basri Amasyalı’nın Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Kalp Yetmezliği Nedir?

Kalbin temel işlevi vücudumuzdaki tüm organların beslenmesine yetecek kadar kanı organlara pompalamaktır. Bu durumda Kalp yetmezliğini, kalbin tüm organlara yetecek düzeyde kanı pompalayamaması olarak tanımlayabiliriz. Kalp yetmezliği uygun bir şekilde tedavi edilmez ve alınması gereken tedbirler zamanında alınmaz ise tedrici bir şekilde ilerleyebilmektedir. Kalp yetmezliğine sahip hastalarda kalp ilerleyen aşamalarda aşırı bir şekilde büyüyebilmektedir ve buna bağlı olarak da bazı hastalarda ileri aşamada böbrek yetmezliği ve akciğer yetmezliği gibi diğer organların sorunları da gelişmektedir. Yani başka bir değişle kalbin işlevini yerine getirememesi sonucu vücuttaki diğer doku ve organlarda da kanın kalpten az pompalanmasına bağlı gelişen beslenme bozukluğuna bağlı hasarlar oluşabilir. Bu gibi durumlarda kişinin hayati riskleri belirgin oranda artmış demektir.

Kalp Yetmezliği Neden Olur? – Kalp Yetmezliği Sebepleri Nelerdir?

Kalp yetmezliğine birçok faktör sebep olabilir. Bunların başında kalp damarları ile ilgili sorunlar gelir. Kalbin kas tabakasını besleyen 2-4 mm kalınlığında damarlar vardır. Bu damarlar kalbi çepeçevre dıştan sararlar ve bu damarlara tıp dilinde “koroner damarlar” denir. Bunların tıkanması durumunda insanlar kalp krizleri geçirir. Her geçirilen kalp krizi bir kalp yetmezliği riskini doğurur. Çünkü her kalp krizinde kalp kasının bir kısmı ölür ve kaybedilir. Diğer taraftan bazı ritim bozuklukları da uzun süreli tedavisiz bırakılırsa kalp yetmezliğine yol açabilir. Bazı ritim bozukluklarında kalp, adeta rölantisi yüksek motor gibi çalıştırır. Bunun uzun sürmesi durumunda kalpte büyüme ve yetmezlik gelişebilir. Sebep ne olursa olsun kalp büyümesi ya da kalp kasında kasılma zafiyeti sonrası gelişen kalp yetmezlikli durumları genel olarak “kardiyomiyopati” olarak tanımlarız. Kardiyomiyopati kelime anlamı olarak kalp kası hastalığı olarak tarif edilebilir. Kalbi olumsuz etkileyen birçok olay kardiyomiyopatiye ve dolayısıyla kalp yetmezliğine sebep olabilir. Bunlar ritim bozuklukları, kalp krizleri, kapak hastalıkları, nezle -grip gibi geçirilen enfeksiyonlar, alkol, tedavi edilmeyen hipertansiyon, çeşitli kanser ilaçları ya da genetik sebepler olabilir. Kalp yetmezliğinin başlıca nedenlerini sayacak olursak;

  • Koroner arter hastalığı
  • Kalp krizi öyküsü
  • Kalp kapak hastalıkları
  • Hastanın doğuştan kalp hastası olması
  • Aritmi yani kalpte ritim bozuklukları
  • Hipertansiyon
  • Kalp kasları ile ilgili hastalıklar, kalp kası iltihapları
  • Diyabet ve tiroid hastalıkları
  • Alkol ve uyuşturucu kullanımı
  • Kanser ilaçları gibi bazı ilaçların yan etkileri
  • Obezite, aşırı kilolu olma

Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Kalp yetmezliği belirtileri hastalığın şiddetine göre hafif belirtilerle başlar ve giderek daha ciddi şikayetlere kadar ilerler. En yaygın görülen belirtiler ise;

  • Çabuk yorulma
  • Nefes daralması
  • Çarpıntı
  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı
  • Ani ve aşırı kilo artışı (ödeme bağlı)
  • Öksürük ve göğüs ağrısı
  • Balgamda renk değişimleri olması
  • Nabzın düzensiz olması
  • El ve ayaklarda yoğun ödem
  • Sürekli uyku hâli ve yorgunluk
  • İlerleyen aşamalarda kilo kaybı

Kalp Yetmezliği Türleri Nelerdir?

Kalp yetmezliği, kalbin sadece sol karıncığını etkilerse buna sol kalp yetmezliği denir. Ancak kalp yetmezliklerinde genellikle hem sol karıncık hem de sağ karıncık etkilenir. Bu gibi durumlara da “konjestif kalp yetmezliği” denir. Bazen kalp yetmezliği kalbin pompa gücündeki azalmadan değil, tam tersi kalbin yeterince gevşeyememesinden olur. Bu tür kalp yetmezliklerine “diyastolik kalp yetmezliği” denir. Bu nedenle her kalp yetmezliği vakası özel olarak incelenmeli ve tedavi buna göre planlanmalıdır.

Kalp Yetmezliği Aşamaları Nelerdir?

Kalp yetmezliği safha olarak iki aşamada karşımıza çıkabilir Bunlar akut yada kronik kalp yetmezliğidir. Akut kalp yetmezliği kalp krizi sonrası ya da zehirlenme sonrası ya da grip gibi enfeksiyonlarda kalbin etkilenmesi sonrası aniden kısa süre içinde ortaya çıkan kalp yetmezliğidir. Bu hastaların bir kısmı uygun tedavi ve tedbirlerle normale dönerler. Kronik kalp yetmezliği ise kişide uzun yıllardır devam eden kalp yetmezliğidir.

Akut kalp yetmezliği; semptomları aniden ortaya çıkan ve uygun erken tedavi ile düzelebilen yetmezlik türüdür. Akut kalp yetmezliği, genellikle kalp krizi geçiren hastalarda görülür.

Kronik kalp yetmezliği; uzun süredir devam eden kalp yetmezliği türüdür. Bu tür hastalar daha yakından takip edilmeli ve bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımları ile şikayetleri kontrol altına alınmalıdır. Kalp yetmezliği olan hastaların büyük bir çoğunluğunda maalesef kronik kalp yetmezliği vardır.

Kalp Yetmezliği Teşhisi Nasıl Konur?

Kalp yetmezliğinde kesin tanı için bazı tanı testlerinin uygulanması gerekir. Öncelikle hasta öyküsü dikkatli bir şekilde dinlenmelidir. Hasta öyküsünden sonra ise gerekli fiziki muayeneler ve tetkikler yapılmalıdır. En son aşamada yapılan ekokardiyografi ile (kalp ultrasonu) kalp yetmezliği tanısı kesin olarak konulabilir.

Kalp Yetmezliğinde 3-Kablolu Pil tedavisi

Kalp yetmezliği tedavisi büyük bir disiplin ister. Bu disiplinin bir ucunda hekim diğer ucunda hastanın kendisi vardır. Disiplin dememin sebebi sadece ilaç tedavisi çoğu vakada yeterli değildir. Öncelikle hasta hekim tarafından önerilen hususlara çok dikkat etmelidir. Bunların başında tuzsuz diyet gelmektedir. İkinci husus alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklarımızı bırakmak gelmektedir. Üçüncü husus düzenli egzersiz ya da yürüyüşlerin yapılmasıdır. Dördüncü husus da verilen ilaç tedavisinin düzenli bir şekilde devam edilmesidir. Bu zincirin bir noktasında aksaklık olursa tedavide başarıya ulaşmak mümkün değildir.

Tüm bu tedavilerin yanı sıra bazı özellikli kalp yetmezlikli hastalara 3-kablolu kalp pilleri takılmaktadır. Buradaki asıl amaç kalbin kasılma gücünü bir miktar daha arttırabilmektir. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgiye “3-kablolu kalp pilleri” bölümünden ulaşabilirsiniz.

Ankara Kalp Yetmezliği Tedavisi

Kalp yetmezliği tedavisi, mutlaka bu konuda kendini yetiştirmiş deneyimli kardiyoloji uzmanları tarafından planlanması gereken bir tedavidir. Her bir hastada, hastalığın seyri ve aşaması farklıdır. Hastanın yaşı ve genel sağlık durumu, kalp yetmezliğinin sebebi tercih edilecek tedavi yöntemini belirler. Kronik Kalp yetmezliği, maalesef ömür boyu devam eden bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediğinde ani ölümlere ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tedavinin amacı; bu riskleri en aza indirerek, hastanın yaşam süresini normale getirmektir. Uygun tedavi yaklaşımı ile kalp yetmezlikli hastaların çoğu uzun yıllar sorunsuz yaşayabilmektedir.

Kalp yetmezliği tedavisi ile ilgili olarak daha detaylı bilgilere ihtiyacınız varsa ya da tedavi fiyatları ile ilgili olarak bilgi almak isterseniz Prof Dr. Basri Amasyalı’nın Ankara’daki kliniğini arayabilir ve randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi