Ventriküler Erken Vuru Nedir?

Ventriküler Erken Vuru

“Ventriküler erken vuru” adından da anlaşılacağı üzere “ventrikül” diye isimlendirilen kalbin karıncıklarından gelen erken kasılma olayıdır. “Erken” denmesinin nedeni kalbin normalde beklenen atımından önce gelmesidir. Bu yüzden bu tip ritim bozuklukları kalp ritminde düzensizliğe yol açar ve düzensiz kalp ritminin gelişmesine sebep olan en sık ritim bozukluğundan biridir.

Ventriküler erken vurulara (VEV) aynı zamanda ventriküler prematür atım (VPA ya da VPS) ve bazen de ventriküler ekstra sistol (VES) da denmektedir. Dolayısıyla hekimler arasında VES, VEV, VPA ya da VPS gibi kısaltmalar kullanılmaktadır. Hepsi aynı ritim bozukluğunu işaret eder.

Ventriküler Erken Vuru Nasıl Bir Şikayete Sebep Olur ?

Bazı hastalar VES’leri hiç fark etmezler. Ritim bozukluğu şikâyeti olmayan hastalarda, VES’ler başka bir sebeplerden yapılan kalp muayenesi sırasında tespit edilebilirler. Bu yüzden VES’ler her zaman şikâyete yol açmayabilir. VES’lerin sık rastlanan belirtileri:

  • Kalpte tekleme
  • Kalpte durma
  • Kalp ritminde düzensizlik
  • Boğazda düğümlenme
  • Aniden nefes alamama
  • Birisinin göğsüne yumrukla vuruyor gibi hissetmesi
  • Uçakta türbülansa yakalanma hissi.

Esasen her insanda günde 4-5 defa VES görülebilir. Bu tamamen normaldir ve herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Burada önemli olan kişinin 24 saat boyunca ne sıklıkta VES yaşadığı ve bunların ne tür bir özelliğe sahip olduğudur. VES’ler tekli gelebilir. Bazen de ardışık olarak 3-4’lü olabilirler. Hem sayısal olarak VES sıklığı hem de ardışık gelme gibi özellikler VES’lerin kişide oluşturduğu şikâyeti ve kişiye uygulanacak tedavi yaklaşımını yakından ilgilendirmektedir.

Ventriküler Erken Vurular Nasıl Oluşur?

VES’ler kalbin her iki karıncığından da kaynaklanabilir. Kalbin normal ritmik elektriksel aktivitesi devam ederken bir anda karıncıklardan gelen fazladan uyarıyla kalbin ritmi tekler. Sonra kalbin ritmi tekrar düzene girer. Takiben tekrar VES gelebilir ve kalbin teklemesi tekrar oluşabilir. Bu durum gün içinde hastadan hastaya değişmekle birlikte on binlerce defa tekrar edebilir. Ya da 3-5 defa da olabilir. Ayrıca her gün aynı yoğunlukta VES olmaz. Hastalar kimi zaman hiç hissetmez, kimi zaman da gün boyu tekrar eden yoğun VES hissederler. Neyin tetiklediği veya neyin bu değişkenliğe yol açtığı tam olarak bilinmiyor. Günlük yaşanılan streslerin etken olduğu düşünülüyor.

VESler Neden Olur?

VES’lerin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Çoğu VES’ler kalpte hiçbir yapısal kalp hastalığı bulunmayan yani tamamen sağlıklı kalplerde oluşur. Bunlara “idiyopatik VES” denir yani sebebi bilinmeyen VES demektir. Bu gibi durumlarda endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü bunların hayati riski yok denecek kadar azdır. Bunun yanı sıra bazı VES’ler kalpte var olan diğer sorunlara ikincil olarak da ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlar kalpte daha önceden var olan sorunların daha da büyümemesi açısından biraz daha önemsenmelidir.

VESleri ortaya çıkaran risk faktörleri nelerdir?

Bazı durumlarda VES’ler daha sık ortaya çıkabilmektedir. Bunlar:

  • Kalp krizleri geçiren kimseler
  • Kalp yetmezliği, kardiyomiyopatisi olanlar
  • Kalp kapak hastalığı bulunan kimseler
  • Şeker hastalığı (Diabetes Mellitus)
  • Tansiyon hastalığı (Hipertansiyon)
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Yoğun sigara ve kafein tüketimi
  • Uyuşturucu kullanımı
  • Yoğun stres ve kaygılı yaşam

VESler Nasıl Tedavi Edilir ? (Ankara Ventriküler Erken Vuru Tedavisi)

Öncelikle her VES tedavi gerektirmez. Bunu bilmemizde fayda vardır. Çünkü çok az VES’i olup da doktor doktor dolaşan birçok hasta vardır. Daha önceden de söylediğim gibi seyrek gelen VES’ler de tedavi verilmez. Ancak yoğun VES yaşayan ya da eşlik eden kalp rahatsızlığı olan hastalarda tedavi gerekmektedir.

Hangi hastaya ne tür tedavi verileceği detaylı inceleme sonrası kararlaştırılmaktadır. VES’i olan her hastaya 24 saatlik EKG-Holter dediğimiz bir cihaz bağlanarak VES’in ne sıklıkta geldiği, ne gibi ek özelliklere sahip olduğu ve VES’lerin ardışık gelip gelmediği ortaya konur. Bunun yanı sıra her hastaya Ekokardiyografi dediğimiz kalp ultrasonu çekilerek eşlik eden diğer kalp hastalıklarının olup olmadığına bakılır. Bu neticelerin sonunda da tedavi planı ortaya konur. VES’lerin tedavisi: yaşam tarzının değişikliği, ilaç tedavisi ve ablasyon olmak üzere 3 ana grupta toplanabilir.

Yaşam tarzı değişikliği; kişinin spora başlaması, alkol ve tütün gibi zararlı etkenlerden uzaklaşması, kafeini az tüketmesi ve kilolu ise kilo vermesi gibi tedbirleri içerir.

İlaç tedavisi: bir takım ritim düzenleyici ilaçların başlanması ve kişinin bunları düzenli olarak uzun süre kullanmasıdır. Ancak şunun da bilinmesi gerekir. Ritim düzenleyici ilaçların da bir takım yan etkisi bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı nispeten en az yan etkisi olan “beta-bloker” dediğimiz ilaçlar ya da “isoptin” , “diltizem” adlı ilaçlar en sık kullanılmaktadır. Bunlardan daha etkili olan ilaçları vermek zorunda kaldığımız durumlarda eğer yapılması mümkünse ablasyon tedavisinin öncelikle düşünülmesi gerekmektedir.

VESlerden Ablasyon Tedavisi ile Kurtulmak Mümkün mü ?

Ablasyon tedavisi diğer aritmilerde olduğu gibi ventriküler erken vurularda da oldukça etkili bir tedavi yaklaşımıdır. Yapısal kalp hastalığı olsun ya da olmasın VES’ler eğer 24 saatte 5000 atım ve üzerinde bir sıklıkta oluşuyor ise öncelikle ablasyon tedavisinin düşünülmesi gerekir. Çünkü ablasyon ile VES’lerden ömür boyu tamamen kurtulma imkanı vardır. Diğer taraftan hasta hayat boyu ciddi yan etkisi olabilecek ilaç kullanım zorunluluğundan kurtulmuş olacaktır. Bu yüzden eğer hastanın VES’leri yeterli sıklıkta ise ablasyon tedavisinin ön planda tutulması gerekmektedir.

Ventriküler erken vuruların ilaç tedavisi, ablasyon tedavisi ve fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Prof. Dr. Basri Amasyalı’nın Ankara’daki kliniğini arayabilir ve randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi