Aort Anevrizması Ankara
Aort, kalpten çıkan ve vücuda oksijenli, temiz kanı taşıyan en büyük damardır. Kalpten çıktıktan sonra önce koroner atardamarlara oradan da beyindeki ve vücuttaki diğer damarlara doğru inmeye başlar. Aort, kasıklarda çatallaşarak tüm vücudu sarar. Aortun bazı bölgelerde genişleyerek baloncuklar oluşturması ise “aort anevrizması” olarak bilinir. Uzun yıllar genellikle hiçbir belirti vermez. Ancak tedavi edilmediği sürece damardaki genişlik büyümeye devam eder. Bu genişliğin artması ise aortun yırtılma riskini giderek arttırır. Özellikle karın bölgesinde oluşan, “abdominal aort anevrizması” dediğimiz aort anevrizması sinsi seyir gösterebilir. Bu nedenle aort anevrizması, teşhis edildiği anda en kısa sürede tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Aort anevrizması ve diğer kalp – damar hastalıkları hakkında bilgi almak için Prof. Dr. Basri Amasyalı’nın Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Aort Nedir?
Aort, vücuttaki en büyük atardamardır. Sol kalpten çıkarak vücudun alt kısımlarına doğru yol alır. Kalpten çıkış yerinde çapı yetişkinde ortalama 35 mm’dir. 40 mm’ye kadar olan çaplar normal kabul edilir. Yer yer çatallaşır ve tüm vücuda oksijen yüklü, temiz kanın taşınmasını sağlar.
Çıkan aort (kalpten çıkan bölüm)
Transvers aort (beyin damarlarına ulaşan bölüm)
İnen aort (sırttan başlayarak vücudun alt kısmına ulaşan bölüm)
Torasik aort (göğüs boşluğundaki bölüm)
Abdominal aort (karın boşluğundaki bölüm) olmak üzere farklı bölümleri vardır.
Aort Anevrizması Nedir?
Aort anevrizması ise; aortun çapında meydana gelen genişlemedir. Normal kabul edilen aort çapı değeri değişken olabilir. Vücudun yüzey alanı, hastanın boyu ve kilosu aort çapını etkileyebilir. Normal şartlar altında, sağlıklı bir bireyde aort çapı en fazla dört santim ya da 40 mm olabilir. Aort anevrizması olan hastalarda, atardamarların çapı, normalden %50 daha fazla genişlemiştir.
Aort anevrizması, aortun tüm bölümlerinde oluşabilir. Oluştuğu bölgeye göre farklı nedenlerden kaynaklanır. Aort anevrizması çok büyürse aortun yırtılmasına neden olabilir. Genellikle yaşlı insanlarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu da cerrahi tedavi sürecini zorlaştırabilir. Bu nedenle aort anevrizmasının zamanında teşhis edilmesi ve doğru yöntemle tedavi edilmesi gerekir.
Aort Anevrizması Belirtileri Nelerdir?
Aort anevrizması, uzun süre hiçbir belirti vermeden büyüyebilir. Ancak atardamarda oluşan balon büyüdükçe bulunduğu bölgedeki diğer dokulara da baskı yapar. Baskıya bağlı olarak şiddetli ağrılar ve sindirim sistemi ile ilgili sıkıntılar ortaya çıkabilir. Transvers aort bölümünde görülen anevrizma yoğun baş ağrısına ve görme sorunlarına neden olabilir. Göğüs bölgesinde oluşan aort anevrizması ise göğüs ağrısı, öksürük, sırt ağrısı ve nefes darlığına neden olabilir.
Abdominal Aort Anevrizması Belirtileri Nelerdir?
Abdominal aort anevrizması, sık görülen aort anevrizması türlerinden biridir. Abdominal aort, karın zarının ya da diyaframın altından başlar ve bacaklarda atardamarlara ayrılarak sonlanır. Abdominal aort anevrizması da bu bölgede görülen anevrizma oluşumudur. Özellikle sigara kullanımı, yaş ve hipertansiyon nedeniyle sık görülen bir anevrizmadır. Abdominal aort anevrizması, yoğun karın ağrısı, bulantı ve kusma ile belirti verebilir.
Aort Yırtılması Belirtileri Nelerdir?
Aort anevrizması sinsi bir rahatsızlıktır. İlk evrelerde neredeyse hiçbir belirti vermez. Anevrizma büyüyüp, 6 – 7 santimetre boyutlarına geldiğinde, bir anda, şiddetli şekilde belirtilerini verebilir. Aort anevrizmasının en büyük riski ise aort yırtılmasına neden olmasıdır. Aort yırtılmasının etkileri ölümcül olabilmektedir. Özellikle çapı 6 cm’yi geçen abdominal aort anevrizması ve 5,5 cm’den büyük olan göğüs anevrizması oldukça tehlikelidir.
Aort yırtılması yaşayan hastalar karın, sırt ve göğüs bölgesinde şiddetli ağrı hissederler. Bıçak saplanması tarzda sırt ağrısı tipik bir şikayettir. Mide bulantısı da bu şikâyetlere eşlik edebilir. Aort yırtılması olduğu anda, şiddetli bir iç kanama vakasına dönüşebilir. Dolayısıyla en kısa sürede müdahale edilmesi gerekir.
Aort Anevrizması Neden Olur?
Aort anevrizması farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Hipertansiyon, aort anevrizması için en büyük risk faktörü kabul edilmektedir. Aort anevrizması sorunu olanların %50’sinden fazlasında damar sertliği de görülmektedir. Yüksek tansiyon ise damar sertleşmesini tetiklediği için aort anevrizmasında önemli bir risk faktörü kabul edilir.
Aort anevrizmasının diğer nedenleri ise;
- Damar duvarlarında meydana gelen yapısal bozulmalar, dejenerasyon ve inflamasyon
- Genetik faktörler, ailede damarlar ve damar duvarları ile ilgili sorunların olması
- Sigara kullanımı
- İlerlemiş yaş
Ankara Aort Anevrizması Tedavisi
Yukarıda da belirttiğimiz gibi; aort anevrizması, genellikle sessiz ilerleyen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle farklı tetkikler ya da rutin kontroller sırasında ortaya çıkabilir. Aort anevrizması şüphesini kesinleştirmek için ise bilgisayarlı tomografi gibi gelişmiş görüntüleme yöntemlerinden yardım alınır. Aort anevrizmasının tedavisi ise her hastaya özel olarak planlanmalıdır. Tedavide esas prensip; tansiyonun kontrol altında tutulmasıdır. Tansiyonun yükselmesi, anevrizmanın yırtılma riskini de artırır. Eğer hasta medikal ilaç kullanımına uygun değilse ya da anevrizma çok büyümüşse cerrahi yöntemlere de başvurulabilir. Bu noktada uzman bir kardiyoloğun değerlendirme ve yönlendirmeleri, tedavinin akışını belirleyecektir.