Epikardiyal Ablasyon

Epikardiyal Ablasyon Ankara

Epikardiyal ablasyon özel bir ablasyon yaklaşımıdır. Yani bildik ablasyonlardan farklı bir yaklaşımla kalpteki sorunlu odak ortadan kaldırılır. Kısaca tanımlamak gerekirse Kalbin dış zarından yapılan ablasyondur. Peki bu ne demek ?

Normal bildik ablasyonlar kasık bölgemizdeki toplardamarlar ya da bazen atardamarlar kullanılarak yapılmaktadır. Bu damarlar yoluyla kalbin 4 odacığının içine gireriz ve kalp duvarında bulunan sorunlu odağı bu kalp boşluklarının içinden yaklaşarak ortadan kaldırırız. Yani normal ablasyonu kalp duvarının iç kısmından yaparız. Epikardiyal ablasyon ise bunun tam tersi. Yani kalp odacıklarının içinden değil, tam tersi kalp odacıklarını kullanmadan kalp duvarının dış kısmından yapılan ablasyon tekniğidir.  Epikardiyal ablasyon hakkında tüm merak ettikleriniz için Prof. Dr. Basri Amasyalı’nın Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Peki Neden Epikardiyal Ablasyon Yaparız?

Genel olarak çarpıntıya yol açan odakların %98’i kalp duvarının iç kısmına daha yakındır. Bu yüzden klasik ablasyon tekniği ile bunları ortadan kaldırmak mümkündür. Ama geri kalan %2’lik hasta kısmında ise çarpıntıya yol açan odak kalp duvarının dış kısmına daha yakındır. Bazı çarpıntı alt gruplarında bu oran %30-40’lara kadar çıkmaktadır. Dolayısıyla bu gibi durumlarda karıncıklardaki 10-12 mm kalınlığındaki duvarlarda kalbin iç kısmından yapılan ablasyon yetersiz ya da etkisiz kalmaktadır.  Bu gibi durumlarda kalbin dış zarından girilerek yapılan epikardiyal ablasyon tek alternatiftir.

Epikardiyal Ablasyon Nasıl Yapılır?

Bu işlem sırasında bilinen ablasyon işlemlerinden farklı olarak göğüs duvarından küçük bir iğne ve kateter yardımıyla kalp zarına ulaşılmakta ve kalp zarı altından ritim bozukluğu olan bölgelere ulaşılmaktadır. Bildik ablasyonlara göre teknik olarak daha zordur ve Türkiye’de belli başlı merkezlerde yapılmaktadır. Klasik ablasyonlara göre daha ağrılı bir işlem olduğundan hastaya derin sedasyon ya da bazı durumlarda genel anestezi uygulanır. Aşağıda iki farklı hastadan alınan görüntülerde Epikardiyal ablasyon işlemi sırasında kullanılan kateterleri görmektesiniz.

Hangi Ritim Bozukluklarında Epikardiyal Ablasyon Gerekebilir?

Ventriküler Taşikardiler  (VT) diye tarif edilen kalbin karıncıklarından kaynaklanan bazı ritim bozuklukları, Wolff – Parkinson- White (WPW) sendromu, Brugada Sendromu, Aritmojenik Sağ Ventrikül Displazisi (ARVD) ve supraventriküler taşikardilerin (SVT) az bir kısmı nispeten daha sık oranda epikardiyal ablasyon gerektiren ritim bozukluklarıdır.

Epikardiyal Ablasyonun Riski Nedir?

Elbette diğer klasik ablasyonlara göre riski biraz daha fazladır. Bu işlemde en büyük risk karaciğerin, diyaframın ve nadiren de bağırsakların zarar görme ihtimalidir. Diğer bir risk ise kalp zarının altına girmeye çalışırken kalp duvarının delinme ihtimalidir. Bu risklerin hepsi %1-2 düzeylerdedir. Ancak şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Bu riskler hiçbir zaman yok etmeye çalıştığımız ritim bozukluğunun sizlere yüklediği hayati riskten daha fazla değildir. Kaldı ki bu işlemin başka bir alternatifi yoktur ve çoğu olguda ritim bozukluğundan kalıcı bir şekilde hayat boyu kurtulabilme şansınız vardır.

Epikardiyal Ablasyondan Sonra Ne Zaman Taburcu Olurum?

Epikardiyal ablasyon ek bir hastanede kalma süresi gerektirmez. Normal ablasyon yapılan hastalar gibi çoğu hasta 24 saat sonra taburcu edilir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi