Ventriküler Taşikardiler

Ventriküler Taşikardiler Ankara

Kalp çarpıntısı olarak bilinen taşikardi, birçok nedenle ortaya çıkabilir. Spor, egzersiz ya da yoğun bir heyecandan sonra her sağlıklı insanda çarpıntı gelişebilir. Bu tamamen normaldir ve kalbin artan iş yüküne bağlı olarak gösterdiği doğal bir yanıttır. Ancak kişide sebepsiz yere ortaya çıkan çarpıntılar genel olarak patolojik sayılır ve bunlara tip dilinde “taşikardi” denir. Eğer taşikardi kalbin karıncıklarından kaynaklanıyorsa bunlara “ventriküler taşikardi” denir. Kalbin karıncıklarına tıp dilinde “ventrikül” denir ve bu yüzden burdan çıkan çarpıntılara ya da taşikardilere de “ventriküler taşikardi” denir. Bu tür ritim bozukluklarına kısaca VT’de denmektedir. Ventriküler taşikardiler hayati öneme haiz olabilen ritim bozukluklarıdır. Yazımızın devamında, ventriküler taşikardi hakkında daha fazla bilgi bulabilir; tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Basri Amasyalı’nın Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Taşikardi (Çarpıntı) Nedir?

Taşikardi, kalbin çeşitli nedenlerle normalden hızlı atmasına verilen isimdir. Kişiler, günlük yaşamda birçok nedenle kalp çarpıntısı yaşayabilir. Özellikle yoğun egzersizlerden sonra, duygusal tepkiler sırasında ya da stres nedeniyle kişiler sık olarak kalp çarpıntısı hissedebilirler. Bunlar genellikle herhangi bir tedavi gerektirmeyen, normal ataklardır. Patolojik görülen taşikardi ise kişide herhangi bir sebep yokken kalp ritminin dakikada 100’ün üzerine çıkması olarak tanımlanır.

Taşikardi (Çarpıntı) Çeşitleri Nelerdir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her taşikardiyi “ritim bozukluğu” olarak adlandırmak doğru değildir. Bazen psikolojik rahatsızlıklar, yoğun stres ve yoğun antrenmanlar da geçici kalp çarpıntısına neden olabilmektedir. Psikolojik rahatsızlıklar, panik atak gibi duygusal krizleri ritim bozukluğu ile karıştırılabilmektedir. Egzersiz, stres ve duygusal duruma bağlı olarak gelişen taşikardilere, “sinüs taşikardisi” denmektedir. Sinüs taşikardisi genellikle geçicidir ve özel bir tedaviye gerek yoktur. Sinüs taşikardisinde kalbin normal uyarı çıkaran merkezi yani “sinüs düğümü” yüksek hızda uyarı oluşturur. Ritim bozukluğu zemininde oluşan taşikardilerde ise fazladan uyarı çıkaran merkez “sinüs düğümü” değildir. Kalbin kulakçıkları ya da karıncıklarında anormal odaklar oluşur ve buralar fazladan uyarı çıkardığı için kişi taşikardi nöbetleri yaşamaya başlar. Bu yüzden çarpıntısı olan hasta çok dikkatli bir şekilde dinlenmelidir. Altta yatan nedenler tespit edildikten sonra ve birtakım tahliller yapıldıktan sonra kişide var olan “ritim bozukluğu” teşhisi kolayca konabilmektedir. Ritim bozukluğu olarak adlandırabileceğimiz çarpıntıların başında ise ventriküler taşikardi ve supraventriküler taşikardiler gelmektedir.

Ventriküler Taşikardi Nedir?

Ventriküler taşikardi (VT), yazımın başında da belirttiğim gibi kalbin karıncıklarından kaynaklanan ritim bozukluklarıdır. Bu tür ritim bozukluğuna kısaca VT ‘de denmektedir. Geçirilen kalp krizleri ya da başka sebeplerle kalbin karıncıklarında zamanla hasarlar meydana gelmektedir. Bir süre sonra bu hasarlı bölgeler kişide ritim bozukluğunun gelişmesine sebep olabilmektedir. Ventriküler taşikardisi olan hastalar sık olarak hiçbir sebep yokken aniden gelişen nabız yüksekliğinden ve çarpıntıdan yakınır. Normal bir bireyde istirahatte nabız dakikada 60-80 arasındadır. VT bulunan hastalarda bu sayı bir anda 150-250 düzeylerine çıkmaktadır.

Ventriküler Taşikardi Belirtileri Nelerdir?

Ventriküler taşikardi, diğer taşikardi türleri gibi kalp çarpıntısı ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Hissedilen aşırı çarpıntıya ek olarak;

  • Göğüs darlığı
  • Nefes alıp vermede güçlük
  • Baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar da görülebilir.

Ventriküler taşikardi bazen çok kısa sürebilir. Bu nedenle nadiren de olsa hasta herhangi bir şey hissetmeyebilir ve hastalık uzun süre semptoma neden olmayabilir.

Ventriküler Taşikardilerin riski nedir ?

VT’ler, SVT’lerin aksine hayatı tehdit edebilen ritim bozukluğu grubudur. Çünkü ventriküler taşikardiler kalbin karıncıklarından kaynaklanan ritim bozukluklarıdır. Bu yüzden ventriküler taşikardiler SVT’lere göre çok daha tehlikelidirler. VT’si bulunan bir hasta hiç vakit geçirmeden ritim bozukluğu üzerine tecrübesi olan bir kardiyoloji uzmanına kontrole ve tedaviye gitmelidir.

Ventriküler Taşikardi Kimlerde Olur?

Ventriküler taşikardi, herkeste ve her yaş grubunda olabilir. Tek bir sebebi yoktur. Genetik faktörlerden tutun kişinin özel alışkanlıklarına kadar birçok sebebe bağlı olarak gelişebilir. VT’ye yol açan hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Genetik faktörler: Brugada Sendromu, kısa QT sendromu, Uzun QT sendromu gibi genetik temelli hastalıklar
  • Kardiyomiyopatiler (bakınız kardiyomiyoapti bölümüne)
  • Geçirilen kalp krizlerine bağlı gelişen hasarlar
  • Aşırı alkol tüketimi, kafeinli içecekleri bol tüketmek,
  • Uyuşturucu madde kullanımı
  • Bazı ilaçların yan etkileri

Ankara Ventriküler Taşikardi Tedavisi

Ventriküler taşikardi tedavisi hayati öneme haiz bir tedavidir ve ciddiyetle, en ince ayrıntılar ele alınmalıdır. Hastanın yaşı, farklı hastalıkların olup olmadığı ve genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir. Çoğu hastada ritim düzenleyici ilaç tedavisi, ablasyon tedavisi ve bazı durumlarda pil (ICD) tedavisinden oluşan çoklu tedavi yaklaşımı gereklidir. Ankara’da, ventriküler taşikardi tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Basri Amasyalı’nın Ankara‘da bulunan kliniğini arayabilir ve randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi