Balon Anjiyoplasti / Stent Tedavisi

Balon Anjiyoplasti / Stent Tedavisi Ankara

Günümüzde, koroner arter hastalığının tedavisinde çok daha modern ve pratik yöntemler kullanılmaktadır. Balon anjiyoplasti ve stent tedavisi de bunlardan biridir. Balon anjioplasti damara sadece balon uygulanmasıdır. Tıkanan ya da daralmış koroner arterlerin açılmasını ve kanın rahatça akmasını sağlayan bu işlem sayesinde, hastalar kısa sürede sağlığına kavuşabilmektedir. Balon anjiyoplasti tedavisinde, sonuçların kalıcı olması ve balon yapılan damarın kısa sürede tekrar tıkanmaması için çoğu zaman ilave olarak da stent uygulanmaktadır. Balon anjiyoplasti ve stent tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilir ve Prof. Dr. Basri Amasyalı’nın Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Balon Anjiyoplasti Nedir?

Balon anjiyoplasti, koroner arter hastalıkların tedavisinde kullanılan modern bir yöntemdir. Koroner arter hastalık; kalbi besleyen damarların tıkanması ya da daralması durumudur. Balon anjiyoplasti, tıkanma ya da daralmanın tedavisinde by-pass yerine uygulanabilen, daha konforlu ve kısa sürede sonuç alınan bir tedavi seçeneğidir. Koroner arter damarların görüntülenmesi amacıyla yapılan anjiyo işleminden hemen sonra yapılabilir. Ya da anjiyo ile koroner arterdeki sorunlar kesin bir şekilde tespit edildikten sonra, başka bir gün içerisinde de yapılabilir. Eğer balon yapılan damarın yeniden tıkanma riski varsa balon anjiyoplasti işleminden hemen sonra balon yapılan damara stent konur.

Stent Nedir?

Stentler, özel metal bazlı alaşımlardan yapılan ve balon anjiyoplastiden sonra damarlara yerleştirilen kafes şeklinde aparatlardır. Stentler metalden yapılmasına rağmen damarın şekline uygundur. Bu nedenle sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmazlar. Balon anjiyoplasti ile yapılan tedavinin tamamlayıcısı rolünü üstlenirler ve balon yapılan damarın uzun yıllar açık kalması ve tekrar tıkanmaması için kullanılır.

Balon Anjiyoplasti-Stent Tedavisi Nasıl Yapılır?

Balon anjiyoplasti, ince yapıda ancak basınca dayanıklı olarak üretilen özel kateterler yardımı ile yapılır. Tıkanmış ya da daralmış bölgeye yerleştirilen kateter şişirilir. Adeta bir balonu andıran kateter, damarın genişlemesini, tıkanıklığın parçalanmasını ve bölgedeki kan akışının rahatlamasını sağlar. Eğer gerekirse ilaçlı ya da ilaçsız stentler yerleştirilerek tedavi tamamlanır. Bugün için neredeye tüm vakalarda damarın yeniden tıkanmaması için stent kullanılmaktadır.

Stentler işlevini yitirdikten sonra damarın içerisinde yabancı bir madde olarak bulunurlar. Bunun oluşturabileceği sağlık sorunlarını engellemek ve mükemmeli yakalamak amacıyla eriyebilen stentler üretilmiştir. Ancak eriyebilen stentlerin uzun dönemde damar tıkanıklığına daha çok sebep olduğu görülmüştür ve günümüzde artık neredeyse terk edilmiş durumdadır.

Stent Tipleri Nedir? İlaç Kaplı Stentler Nedir?

1980’li yılların sonuna doğru üretilmeye başlayan ilk Stentlerde ana amaç; stentin sağlayacağı mekanik gücü kullanarak damarın açık kalmasını sağlamak olmuştur. Zamanla teknolojik ilerlemelerin paralelinde stentlerin hem kafes yapısında hem de kullanılan metal alaşımda belirgin ilerlemeler olmuştur. Böylece stentlerin tekrar daralma ya da tıkanma olasılığı %20 – 30’lara kadar çekilebilmiştir. Ancak bu da yetmemiştir ve metal alaşımın üzerine bir takım ilaçlar kaplanmıştır. Bu sayede stentin metal alaşımından yavaş bir şekilde salınan ilacın etkisiyle stentin tekrar tıkanma olasılığı azaltılmaya çalışılmıştır. Bugün neredeyse tüm işlemlerde ilaç kaplı stentler kullanılmaktadır ve bu sayede stentlerin tekrar tıkanma riski %5-10 aralığına çekilebilmiştir. Ancak ilaç kaplı stentler, normal metal stentlere göre yaklaşık olarak 10 kat daha pahalıdır.

Balon Anjiyoplasti-Stent Riskli Bir İşlem midir?

Balon anjiyoplasti-stent işleminde ciddi riskler oldukça nadir görülür. Balon anjiyoplastiden etkin sonuç alınmayıp, acil by-pass’a ihtiyaç duyan hastalar yaklaşık %1-2 gibi düşük bir orandadır. Ancak, seyrek bir ihtimal olsa bile, her operasyondan önce bu risk de göz önünde bulundurulmalı ve hastayla işlemlerin riski açıkça konuşulmalıdır.

Balon Anjiyoplasti-Stent Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Balon anjiyoplasti-stent tedavisi, by-pass’tan daha az risklidir. Bu nedenle hem hekimler hem de hastalar açısından iç rahatlığı sağlamaktadır. Hasta işlemden 1 gün sonra taburcu olabilmekte ve günlük hayatına dönebilmektedir.

Ankara Balon Anjiyoplasti-Stent Tedavisi

Vücuttaki neredeyse her damar balon anjiyoplasti- stent ile açılabilmektedir. Ancak burada önemli olan stent yapılan damarın uzun yıllar ne oranda açık kalaçağıdır. 2 ya da 3 damarında birden sorunu olan ya da uzun segment darlığı olanlarla veya ana damar çatallanması olan yerlere yapılan stentler uzun vadede iyi netice vermemekte ve tekrar tıkanmaktadırlar. Bu gibi durumlarda çoğu zaman açık kalp ameliyatı gündeme gelmektedir. Bu nedenle anjiyoplasti-stent tedavisinin mutlaka uzman bir kardiyolog tarafından planlanması gerekir. Bazı durumlarda klasik anjiyo işleminden sonra hemen balon anjiyoplasti işlemine geçilebilmektedir.

Balon anjiyoplasti ve stent tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için Ankara’daki kliniğimizi arayabilir ve dilediğiniz zaman randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi